Tegnap este sikerült 10 000$ -t eltapsolnom mindössze két óra leforgása alatt. Szerencsére ebben a történetben, hogy ezt most nem az én pénztárcám bánta, mivel még csak demó számlán próbálkozom. :)

Este 8 kor vettem 100db "S&P 500 - Daily Rolling Future (per 0.1)" terméket  1312$ árfolyamon, aminek letéti díja összesen 8000$ volt. Azonban nem vettem figyelembe, hogy a 0.1-es árlépésköz azt jelenti, hogy az árban történő 0.1$ elmozdulás 1$ nyereséget vagy veszteséget jelent a befektetett pénzünkből. Ezért mire az árfolyam két óra leforgása alatt 1302$-ra esett le, ezzel ki is nullázódott a számla.

Rövid magyarázat erejéig: a kötés során lényegében 1000 db akármit vettünk 1312$ értékben, aminek fedezete mindösszesen 8000$ volt. Ez 164*-es tőkeáttétel, ami praktikusan azt jelenti, hogy 0,6 %-os árfolyamváltozás már leradírozhatja a számlánkat.

Demó rendszer révén a kényszerzárás nem történt meg, így másnap tudtam folytatni a kereskedést, miután az S&P 500 index újra 1312$ fölé emelkedett.

Levont tanulságok:

  • Soha nem szégyen demó rendszeren gyakorolni. Mielőtt éles kereskedésbe kezdünk egy új kereskedési rendszeren, meg kell ismernünk az adott rendszer kereskedési felületének minden részletét.
  • Nem elég a technikai elemzés alapján megjósolni az árfolyam további alakulását.  Kötés előtt pontosan tisztába kell lennünk a tőkeáttétellel, ki kell számolnunk a pozició méretét, valamint meg kell határoznunk a várható kockázatot. Sajnos ahogy a fenti példa is mutatja, ez némely rendszerben első látásra nem mindig triviális.
  • Stop veszteségvágó limit beállítása kötelező
  • Ha jelentős veszteséget csináltunk, a pozíciót célszerű lezárni. Ha arra várunk, hogy majd visszamegy az árfolyam, akkor jó eséllyel az összes pénzünket elveszthetjük. 
Szerző: Kisbefektető  2011.04.29. 11:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdeleckek.blog.hu/api/trackback/id/tr752781367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása